fredag 4 mars 2011

Teknikens under

Ny teknik i skolan. Kan det vara något? Insändare och artiklar i Hallands Nyheter handlar ofta om detta och oftast ur en negativ synvinkel. En dator till varje elev rör upp känslor hos både läsare och journalister. Varje möjlighet att hänvisa till sjunkande betygsresultat tas tillvara. Det är klart att en dator till varje elev leder till att betygen sjunker! Några andra aspekter behöver man inte ta hänsyn till!

Minns egen skolgång. Minns spritstenciler. Kommer ihåg doften och avtrycken de satte på fingerspetsarna. Fröken springandes med en klassuppsättning i famnen. Fingeravtryck på skolbänkar. En skolbänk som polisregister. Som en förbrytare. Ångorna gjorde att tankegångarna blev lite suddiga och betygen sjönk.

Några år senare dök overhead-apparaten upp. Blad efter blad fullmatade med text matades fram på glasytan. Skriva av. Somnade vid genomgångar. Svårt hålla fokus. Tankarna fladdrade iväg. Även kunskaperna fladdrade bort. Betygen dalade.

Diabildsprojektorer. Pogo Pedagog. Pling vid bildbyte. Klasskompisar som skötte frammatningen. I berättarröstens andningspaus en säker imitation av ljudet som meddelade bytet. Förvirring. Fel bild till ljudet. Kunskaperna sjönk. Betygen likaså.

Har som elev aldrig upplevt datorsalar. Men de verkar ha fungerat bra. Lagom användning. Inget revolutionerande. Inget som förändrade skolan eller undervisningen. Knappt märkbart. Lösningen på allt. Ordning och kontroll. Chefrens pyramid. Spela Masken. Speciellt utbildade lärare. Låsta rum. Bokningssystem. Tryggt och ofarligt. Antagligen helt verkningslöst. Om betygen under något år sjönk gjordes ingen koppling till datorsalens verksamhet.

Dator till varje elev. Eleverna slösurfar, facebookar, spelar WoW och utsätts för farlig strålning. Lärarna tappar greppet. Full anarki i klassrummet. Absolut! Inte alls som när superlärarna i TV-serien Klass 9A styr i salen. En årskull elevers betyg sjunker och belackarna vädrar morgonluft.


Både före och efter sommarlovet skrev Hallands Nyheter om nedgången i betygsstatistiken och kopplade detta till skolornas datorsatsning. Nu kan vi lägga till ett par höst- och vintermånader. Om datorerna påverkar skolresultatet negativt borde det, logiskt sett, leda till att betygen sjunker ytterligare. Om så inte är fallet, utan vi däremot ser en uppgång, läser jag gärna en artikel om detta i lokaltidningen.

1 kommentar:

  1. Ser fram emot nästa sammanställning av niornas betyg i falkenberg. Finns så många parametrar som påverkar betygen, datorn givetvis en. Ha en go helg!

    SvaraRadera

Tack för att du kommenterar mitt inlägg.