fredag 5 november 2010

River en vacker dröm

Förra veckans predikan handlade om att värna det fria ordet. Om rätten att få uttrycka sina åsikter, vilka de än må vara. Att vara rädd om den rätten. Att inte missbruka rättigheterna. Att rättigheter även medför skyldigheter. Demokrati kräver ansvar.

Jag talade om nätets möjligheter för demokratin. Hur nätet kan utöka och förverkliga demokratin.

Jag pratade om det privata, om integritet och om rätten att få ha sin egen zon ifred, även på nätet. Jag pratade om kränkningar av den zonen och vad det kan få för konsekvenser.

Jag åberopade ett gammalt inlägg i debatten - Folk bits, där jag skriver om öppna nätverk och filter i huvudet.

Jag talade om tilltro, förtroende och ansvar. Jag talade om min tro på individen. En obändig tro på att du kan göra kloka val. Att du kan komma att frestas att göra dumma saker, elaka saker, saker du ångrar. Men att du skall försöka göra det rätta.

Dagen innan hade flera av eleverna laddat ned och använt ett program (Firesheep) för att inom ett nätverk hacka sig in på andras privata sidor, t ex Facebook. En fårskock utnyttjade tillfället, kanske i tron att det inte var så allvarligt utan mest kul. Det var inte speciellt kul. Men det gav oss tillfälle att diskutera olika systems sårbarhet och hur vi kan skydda oss.

Torsdagens predikan handlade om att man som människa gör misstag, men att man skall lära sig någonting av dem.

I hela tre år har vi på Skogstorpsskolan haft ett helt öppet nätverk. Utan att något riktigt allvarligt har hänt. Jag bygger upp min dröm igen och tror att den blir lättare att förverkliga genom dialog, genom delaktighet, genom förståelse. Jag tror fortfarande på min dröm.

1 kommentar:

  1. Mina tankar i samma ämne:

    http://forsverigeitiden.blogspot.com/2010/10/ar-det-ratt-att-blockera.html

    SvaraRadera

Tack för att du kommenterar mitt inlägg.